Cu acest prilej, cei doi autori au conceput și realizat vernisajul unei duble expoziții biografice proiectate și realizate în cadrul complexului muzeal băcăuan: „Preotul cu cărți multe – Francisc Simon (1909-1962)” și „Medicul care se roagă mult – Martin Benedict (1931-1986)”.
În cadrul întâlnirii intitulate „Credință, filozofie și medicină în spirit franciscan. Preot profesor Francisc Simon. Medic preot Martin Benedict” au mai luat cuvântul pr. dr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, OFMConv., Ministru provincial al Provinciei Fraților Minori Conventuali din România și dr. Germina Ana Nagâț, membru al Colegiului C.N.S.A.S. București. Moderatorul întâlnirii a fost prof. dr. Iulian Petru Bucur, muzeograf, critic și istoric de artă.
Evenimentul a fost organizat de frații franciscani din România în colaborare cu responsabilii Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” în memoria fr. Francisc și a fr. Martin, figuri de seamă ale rezistenței prin credință și modele de dăruire creștină în timpurile de persecuție comunistă.
Fr. Francisc Simon, între anii 1957-1961, în clandestinitate, a fost „formatorul” medicului Martin Benedict, care avea să devină preot, scăpând de Securitate, abia în anul 1980. La 14 aprilie 2007 a fost deschisă cauza de beatificare a fratelui Martin și există speranța ca în curând papa Francisc să-l declare Venerabil.
*
Sursa: www.ofmconv.net